Degustacja potraw wegetariańskich

Dzień sportu w Trzynastce uatrakcyjniła przygotowana przez uczniów degustacja potraw kuchni roślinnej. Prawie wszystkie klasy  przygotowały apetyczne, zdrowe i przyciągające wzrok smakołyki.

Najbardziej imponujący i jednocześnie najzdrowszy  oraz  bardzo różnorodny poczęstunek przygotowała klasa 1c. W ich estetycznie i  bardzo profesjonalnie przygotowanym stoisku można było między innymi skosztować soku z zarówno zielonych, jak i pomarańczowych warzyw, spałaszować owocowe koreczki, smakowite chipsy z jarmużu, hummus i ciasto z tofu.

 

Wystrojem przykuwało uwagę stoisko 2b, która to klasa przygotowała apetyczne wielosmakowe lemoniady, przedstawiając jednocześnie ich walory zdrowotne.  2c dostarczyła solidną dawkę witaminy C, serwując apetyczne, świeżo wyciskane soki pomarańczowo-grejpfrutowe. Pomysłowością  wykazała się klasa 2e, umieszczając  w półmisku wykonanym z arbuza apetyczne owocowe szaszłyki.

 

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie w ten ciekawy i potrzebny projekt!

 

(prof. E. Grelow)